Noc vědců 2016

středa, 21. září 2016

1000x1000-1474448305-castle-265596-640

Cítíte se bezpečně? Bez ohledu na to, co si pod tím představíte: bezpečnost na silnicích, bezpečí domova, bezpečně na internetu, bezpečnost při práci nebo bezpečné stahování aplikací do mobilního telefonu. Jaká je role vědy v zajišťování všech druhů bezpečí a bezpečnosti? Noc vědců se pokusí najít odpovědi a nabídne řadu nečekaných souvislostí. Slovo bezpečnost v sobě ukrývá péči. Ta však ve staroslověnštině označovala trable, starosti, zármutek nebo útrapy. Bezpečnost tedy znamená bez starostí, bez útrap, bez zármutku. A právě taková je i Noc vědců. Hoďte starosti a trable za hlavu a přijďte se bavit vědou a poznáváním!

„Spoluorganizátorů je celkem třiadvacet a každý z nich přizval ještě řadu partnerů. Celkově se tedy na Noci vědců podílí stovky lidí, institucí, společností a organizací,“ říká Hana Královcová z plzeňského Techmania Science Center, které je od počátků národním koordinátorem Noci vědců.

Každý ročník Noci vědců se nese v duchu jiného tématu. Tím letošním je bezpečnost. „A to bez ohledu na to, co si pod tímhle slovem představíte: bezpečnost na silnicích, bezpečí domova, bezpečně na internetu, bezpečnost při práci nebo bezpečné stahování aplikací do mobilního telefonu. Noc vědců nabídne odpovědi na otázku, jaká je v tom všem role vědy a rozkryje řadu nečekaných souvislostí,“ dodává Hana Královcová.

Za poznáním lidé mohou 30. září večer zamířit do Prahy, Plzně, Liberce, Českých Budějovic, Brna, Pardubic, Hradce Králové, Olomouce, Ostravy, Zlína, ale také třeba do Slaného, Rychnova nad Kněžnou nebo Klatov. Otevřené budou rovněž hvězdárny České astronomické společnosti. Za zmínku určitě stojí gymnázium ve Slaném, kde každoročně chystají překonání nějakého rekordu. Plzeňské Techmania Science Center přispěje k letošnímu tématu bezpečnosti hrátkami s prolamováním hesel nebo se špionáží. Luštění zašifrovaných zpráv připravuje i Slezská univerzita v Ostravě a šifrování bude věnovaná i přednáška na gymnáziu v Rychnově nad Kněžnou. Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy zase láká na řadu atraktivních workshopů s tematikou chemie a právnická fakulta Masarykovy univerzity na výzkumné aktivity v oblasti kyberkriminality a kyberbezpečnosti.

Veškeré vstupy na akce jsou ZDARMA.

Více informací a podrobný program zapojených míst naleznete ZDE.

 

Zdroj: www.noc-vedcu.cz